Oldal kiválasztása

Stíluselemek a Diviben – esztétikus és egyedi design

2019.07.07.

Ha a szerkezeti elemek a helyükön vannak, akkor ideje tartalommal megtölteni és felöltöztetni őket, stílust adni nekik. A Divi ebben is a lehetőségek végtelen sorát kínálja. A letisztult, minimalista stílustól a mozgalmas, vibráló, animált megoldásokig minden megvalósítható vele. A weblapok esetén is létezik első benyomás. Nem mindegy tehát, hogy annak stílusa milyen képet közvetít a honlap tulajdonosáról, legyen szó akár magánszemélyről vagy cégről.

Színek

Biztosan tudod, hogy a különböző színek, árnyalatok más és más érzelmeket váltanak ki belőlünk, más-más tulajdonságokkal társítjuk őket. Érdemes ennek tudatában választani. Egyszerűbb design esetén a fekete és fehér színek mellé elegendő lehet egyetlen karakteres szín társítása. Cég esetén ez lehet például a fő arculati szín. De általánosságban elmondható, hogy 3-4 színnél nem ajánlott többet választani, s ezek legyenek olyanok, amelyek harmonizálnak egymással. A Diviben hexadecimális és rgba színekkel tudunk dolgozni. A színeket részben áttetszővé is tudjuk tenni. Emellett hátterek esetében lehetőség van például színátmenetek választására is. A Divi színpalettája megőrzi számodra az általad gyakran használt színeket, kaphatsz tőle színpaletta javaslatot, de akár teljesen saját ízlésed – pl. a weboldaladon használt színek – szerint átszabhatod az alap színpalettát is.

Tipográfia

A Diviben több száz betűtípusból választhatsz (Google fonts), de feltöltheted a sajátodat is. A weben a jobb olvashatóság érdekében a nagyobb szövegrészekhez ajánlott sans serif betűtípust használni. Kisebb szövegekhez és nagyobb betűmérettel jól kombinálható ezekkel egy talpas betűtípus. Például a címsorokban. A szövegszerkesztőkből ismert opciók (pl. méret, szín, kövér, dőlt, nyomtatott nagybetűs, stb.) itt is megtalálhatók. Sőt, a szöveget a többféle árnyékolási mód valamelyikével ki is emelheted. Az egyszínű szövegek mellett választhatsz színátmenetest is. Ha áttetszőre állítod a szöveget, tehetsz mögé képet vagy akár egy önlejátszó videót. Itt már a szöveg tulajdonképpen hangsúlyozottan design elem. A megoldásoknak csak a képzelet szab határt. Jól mutat például egy háttér halvány, nagyméretű betűkkel vagy egy pár betűs, nagyméretű szöveg egy képre húzva. Dekoratív, figyelem felkeltő hatása van, ha szöveget függőlegesen helyezed el. Vagy körkörösen egy ikon körül. Vagy a szövegben helyezel el a képet, mint a nyomtatott sajtóban. A szöveg egy részét linkké alakíthatod, készíthetsz különféle felsorolásokat, idézetet is.

Háttér

Számtalan módja van a hátterek kialakításának. Alkalmazhatsz egyszínű vagy színátmenetes hátteret vagy választhatsz képet, videót is háttérként. A színátmeneteknek rengeteg beállítási módja van. S mivel a Diviben minden elemhez tehető háttér, ezek kombinálásával igazán rendkívüli, teljesen egyedi megoldásokat is készíthetsz.

Margók és kitöltések

A margók az elemeken (szakasz, sor, modul) kívüli, a kitöltések pedig az elemeken belülifehér tér” szabályozásának eszközei. Jó arányérzékkel használva őket harmonikus, kellemesen szellős (nem túlzsúfolt) weboldalakat készíthetsz.

Ikonok, képek, hanganyagok, videók

Több százas ikon készletből választhatod ki a tartalmadhoz legjobban illőt. Színüket, méretüket tetszés szerint választhatod meg. A betűkészlethez hasonlóan itt is van mód saját ikonok feltöltésére. Képeket, hanganyagokat és videókat is tölthetsz fel a Divi médiatárába, vagy az utóbbiakat külső tárhelyről is beillesztheted.

Galériák és lapozók

A média elemeket csoportosan is megjelenítheted. Mutatós galériákat, lapozókat állíthatsz így össze. Itt is számtalan választási lehetőséged van a kinézet testre szabására.

Szegélyek

A Divi építőelemeit hangsúlyozhatod szegélyekkel is. Egy vagy több oldalon. A szín és a vastagság választás kérdése, ahogyan az is, hogy szögletes vagy lekerekített legyen a szegélyed.

Árnyékok

Árnyékokat is használhatsz figyelem felkeltésre vagy arra, hogy 3 dimenziós hatást adj egy elemnek. Méretük, elhelyezkedésük, színük és intenzitásuk széles skálán állítható. Itt is elfelejtheted a grafikai tervező programokat!

Elválasztók

Az elválasztók átmenetet képeznek a különböző tartalmi blokkok között. Elválasztanak és az egész weboldal szempontjából össze is kötnek. Teheted őket a szakaszok elejére és a végére is. Egyszerű tört vonalas elválasztó, hullámvonal vagy „felhőcskés” design? A több tucat közül lehet bármelyik. Ami a honlapod általános stílusához a legjobban illeszkedik. Kombinálva őket a Divi más stílus elemeivel pedig olyan szuper design megjelenéseket alkothatsz, amikről senki nem mondaná meg, hogy nem Photoshoppal készültek.

Hover – egérmutató alatt

Az egérmutató alatt megváltozó stílussal érdekessé és interaktívvá tehető a weboldal. Ez a lehetőség minden helyen rendelkezésre áll, ahol csak értelme van. Nagyszerű eszköz a felhasználói élmény növelésére!

Görgethető és kattintásra lenyíló tartalmak

Ha úgy döntesz, hogy nem akarsz minden tartalmat azonnal láthatóvá tenni, jó megoldás olyan dobozokban elhelyezni őket, amelyekben akár vízszintesen, akár függőlegesen is görgethetővé tehetők a szövegek.

Kedvelt megoldás a kattintásra lenyíló kapcsolók vagy harmonikák választása is, például a gyakran ismételt kérdések és az ezekre adott válaszok megmutatására.

Filterek, effektek

Ez ismét egy olyan területe a Divi eszköztárának, ahol a szerkesztőből ki sem lépve hozhatsz létre Photoshop-os hatásokat. Árnyalat, telítettség, fényesség, kontraszt, invert, elmosódottság, áttetszőség, szépia – állítsd kedvedre! És használd a hátterek keveréséből adódó design lehetőségeket is!

Transform mód és effektek

Nem szükséges grafikai program a Diviben ahhoz sem, hogy az elemeket a tér három dimenziójának bármelyikében arrébb tegyük, elforgassuk, átméretezzük, elferdítsük, stb.

Ráadásul mindezt egy amatőrök számára is könnyen érthető és használható felületen.

Animációk

A Divi elemeit animálni is tudod. Megválaszthatod az elem mozgási módját (pl. beúszik a képbe, megfordul, kibomlik, megremeg, stb.) irányát, gyorsaságát, időzítését. Eldöntheted, hogy egyszer történjen, amikor a látogató az adott elemhez ér a görgetésben vagy pedig ismétlődjön.

Itt említem meg, hogy a Divivel parallax hatás is elérhető.

Z-index

A kreatív design megvalósítását segíti, hogy az egymásra helyezett elemek „takarási” sorrendjét meg tudod változtatni a z-index segítségével.

S ha még ez sem lenne elég, a különböző stíluselemeket természetesen kombinálhatod is.

Kóddal beilleszthető tartalmak

A Divibe kóddal is beilleszthetsz tartalmakat. A hanganyagok és videók elhelyezéséről már volt szó. Emellett Google térképet is lehet tenni kóddal például a Kapcsolat oldalra. A közösségi médiával való összekapcsolódás is így történik, hogy a látogatóid megoszthassák a tartalmaidat ezeken a felületeken, illetve like-olják, kövessék a te közösségi média oldalaidat.

Reszponzivitás

A Divi egy reszponzív sablon, így tökéletesen alkalmazkodik a weboldalad megjelenítésében ahhoz, hogy a látogató milyen eszközön (asztali gép, tablet vagy mobiltelefon) nézi. Az általad elképzelt design tökéletes megvalósítását szolgálja, hogy saját magad is be tudod állítani, hogy egy-egy elem hogyan jelenjen meg a különböző eszközökön. Eszköz specifikus tartalmakat hozhatsz létre, letilthatsz egyes tartalmakat bizonyos eszközökről. A tökéletes szabadságot kapod kézhez.

A reszponzivitás egyik eszköze a méretezés is a Diviben. S itt most nem az elemek kisebb-nagyobb megjelenítési lehetőségéről van szó, az magától értetődő.

Hanem arról, hogy a Diviben milyen mértékegységekben adhatod meg az elemek méreteit. Pixelben (px), képernyő szélességben (vw), képernyő magasságban (vh) és százalékban (%).

 

Ebből az elég hosszúra nyúlt felsorolásból is láthatod, a Divi mennyi lehetőséget és milyen tervezői szabadságot ad számodra egy weboldal elkészítésekor.

Ha pedig ennek ellenére nem találnál valamire megoldást, akkor ott van a Divi kód szerkesztője, amivel elem, oldal vagy az egész weboldal szintjén könnyen tudod változtatni a megjelenést. Most ez még talán elképzelhetetlennek tűnik, de hamarosan már nem lesz az.

 

Ezzel viszont már áttérünk a Divi szerkesztő felületére, beállításainak ismertetésére.